Nederlands (NL) German (DE)

Westerse fyto



Fytotherapeutica zijn geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan benutten, in ruwe of bewerkte staat. De NatuurApotheek hanteert hier voor fytotherapeutica de Escop-definitie, die in overeenstemming is met de principes, die zijn neergelegd in de Glossary voor “Quality of Herbal Remedies”, in “The rules governing medicinal products in the European Community Vol III Guidelines on the quality, safety and efficacy of medicinal products for human use” (ISBN-92-825-9619). Daarbij worden onder plantenmaterialen ook sappen, gomsoorten, vette oliën, vluchtige oliën, en enige andere stof van deze aard gerekend. Ook kunnen fytotherapeutica hulpstoffen bevatten als toevoeging aan actieve bestanddelen. Verder worden chemisch gedefinieerde, geïsoleerde bestanddelen niet beschouwd als fytotherapeutica. En ook geneesmiddelen, die plantenmaterialen en/of bereidingen van geneeskrachtige planten bevatten, gecombineerd met chemisch gedefinieerde stoffen worden door de Escop en door de NatuurApotheek niet beschouwd als fytotherapeutica.

Veel plantenpreparaten worden ten onrechte homeopathische geneesmiddelen genoemd. Essentieel bij het bereiden van homeopathische middelen, die vaak van plantenmateriaal gemaakt worden, is het potentiëren (verdunnen en schudden). Plantaardige preparaten, die niet gepotentiëerd worden en in  niet of nauwelijks verdunde vorm worden toegediend, kunnen verder nog onderverdeeld worden in voedingssupplementen of fytotherapeutica. Fytotherapeutica werken net als (chemische) geneesmiddelen via moleculen, die een verbinding aangaan met moleculen van het lichaam van de patiënt. Fytotherapeutica zijn dus plantaardige middelen, maar daarom nog niet per definitie ongevaarlijk.

Er bestaat nog steeds een wijdverbreid misverstand dat natuurlijke geneesmiddelen onschadelijk zouden zijn. Vreemd eigenlijk, want iedereen weet, dat veel planten giftig zijn. Toch lijkt het er steeds meer op dat fytotherapeutische middelen milder werken dan gewone geneesmiddelen, maar ze dienen toch als gewone geneesmiddelen benaderd te worden.  Dus ook bij veilige preparaten dient men op te letten voor bijwerkingen, gewenning en afhankelijkheid. Verder is er vaak verwarring tussen fytotherapeutica (die onder de geneesmiddelen-wetgeving vallen) en voedingssupplementen (die onder de warenwet vallen).

Westerse kruiden worden ook gebruikt in de Chinese geneeskunde (TCM) zoals beschreven door Jeremy Ross in zijn boek: "Combining Western herbs en and Chinese Medicine" > meer informatie